GDPR och vad som har förändrats sedan dess ankomst till Frankrike

Sedan den allmänna dataskyddsförordningen (GDPR) trädde i kraft i maj 2018, har den europeiska rättsliga ramen för skydd av personuppgifter genomgått en genomgripande förändring. GDPR är ett europeiskt direktiv som gäller företag och organisationer som behandlar personuppgifter för medborgare i Europeiska unionen. Enligt detta direktiv är EU-organisationer skyldiga att skydda medborgarnas personuppgifter och informera de registrerade om deras datasekretessrättigheter.

 

DE GDPR har avsevärt utökat och stärkt rättigheterna personer som berörs av behandlingen av uppgifter. Individer har nu rätt att få tillgång till, ändra och radera sina personuppgifter. De har också rätt att vägra behandling av personuppgifter och att enkelt överföra sina uppgifter till en annan tjänsteleverantör. Företag måste respektera dessa rättigheter och se till att alla personuppgifter skyddas.

DE GDPR har också ålagt företag och organisationer strängare skyldigheter att sekretess. Organisationer måste vidta lämpliga säkerhetsåtgärder för att Skydda personuppgifter av EU-medborgare och måste meddela tillsynsmyndigheter om dataintrång inom 72 timmar. Organisationer måste också följa dataskyddsprinciper, såsom dataminimering, begränsning och pseudonymisering, och måste säkerställa att en hög nivå av dataskydd garanteras, oavsett var data behandlas.

Slutligen, den GDPR har skapat en ny tjänst i organisationer: Data Protection Officer (DPO). Denna position är ansvarig för att övervaka tillämpningen av bestämmelserna i GDPR och säkerställa att personlig information EU-medborgare behandlas på lämpligt sätt.

I Frankrike antogs GDPR den 1 januari 2019 och franska organisationer och företag är skyldiga att följa lagen. CNIL (Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés) är den myndighet som ansvarar för att se till att franska organisationer och företag följer lagen. CNIL har befogenhet att vidta åtgärder för att utdöma böter och sanktioner mot organisationer som inte följer GDPR-kraven.

GDPR är en viktig rättslig ram för att garantera skyddet av personuppgifter av EU-medborgare. Det ställer strikta skyldigheter för företag och organisationer och erbjuder alla EU-medborgarnas rättigheter omfattande när det gäller datasekretess. I Frankrike har GDPR trädde i kraft den 1 januari 2019 och franska organisationer och företag är skyldiga att följa lagen och uppfylla kraven i CNIL.

Företag och organisationer som inte följer GDPR-kraven kan bli föremål för straffrättsliga påföljder och böter. Böterna kan bli mycket höga, upp till 20 miljoner euro eller 4 % av global årlig omsättning. Böter verkställs dock sällan strikt och tillämpas i allmänhet baserat på överträdelsens art och svårighetsgrad.

Företag och organisationer måste följa kraven i GDPR för att skydda personuppgifter av EU-medborgare. Organisationer måste vidta lämpliga säkerhetsåtgärder för att Skydda personuppgifter och måste underrätta tillsynsmyndigheter om dataintrång. Företag och organisationer måste också följa dataskyddsprinciper, såsom dataminimering, begränsning och pseudonymisering. Slutligen måste företag och organisationer förse EU-medborgare med tydlig och tillgänglig information om deras datasekretessrättigheter.

Du måste anlita en GDPR-advokat för att upprätta en GDPR-efterlevnadsprocess och för att säkerställa att de åtgärder som vidtagits av ditt företag med avseende på dataskyddsbestämmelserna är effektiva. A GDPR-advokat kan också försvara dig i händelse av en sanktion från CNIL och ge dig råd om de åtgärder som ska vidtas för att helt GDPR-kompatibel.

Det är verksamt i detta område i hela Frankrike: Antibes, Grasse, Nice, Cannes, Cagnes sur Mer, Saint Paul de Vence, Paris, Bezons, Villepinte, Pontoise, Mont de Marsan, Bordeaux, Lyon, Marseille, Toulouse, Ile de France, Perpignan, Mont de Marsan, Rennes, Nantes, Nancy eller till och med Metz och Thionville.

Maître Zakine, doktor i juridik, är advokat vid Grasse Bar.
Hennes kontor ligger i Antibes men hon är verksam i hela Frankrike, särskilt i Bordeaux, Metz, Thionville, Strasbourg, Saint-Tropez, Paris, Ile de France, Mont de Marsan, Lyon, Lille, Marseille eller till och med hela Var-departementet

Mästare Cécile Zakine

Om Maître Cécile Zakine

Advokat i Antibes, registrerad hos Grasse Bar. Verksam i hela Frankrike. Arbetsrätt, Tvister på jobbet. Fastighetstvister och samäganderätt. Byggproblem (VEFA etc.) Snabb, motiverad och engagerad respons. Tveka inte att kontakta advokaten i Antibes: Maître Zakine. eller att boka tid online för konsultation.
Konsultation möjlig 45€/30 min per telefon för en första konsultation

Betygsätt denna sida!

Kontakta kontoret